Sora in Kim na obisku v 1. A

Danes sta učence 1. a razreda obiskali avstralski ovčarki Sora in Kim. Sora je stara 6 let, njena hčerka Kim pa 2 leti. Obe imata opravljene tečaje vzgoje psov, kajti v šoli je potrebno poznati pravila vedenja. Obisk je bil izveden v okviru Komisije »Mladi kinolog« pri Kinološki zvezi Slovenije.

Najprej je psička Sora na šolskem igrišču ob vodenju svoje skrbnice in hkrati učiteljice Jane Čarman prikazala nekaj vaj poslušnosti: poleg, sedi, prostor, čakaj, odpoklic, tačko… A učenci so nestrpno čakali, da jo bodo lahko pobožali. Ko so to le dočakali, so se čudili njeni svilnati dlaki. Učenci so nato natančno opazovali Sorino zunanjost in jo opisovali.

Drugi del obiska je potekal v učilnici, tja je prišla Kim. Učiteljica je postavila na tla veliko vrečo z različnimi pripomočki za pse. Učenci so postopoma prihajali do vreče in izvlekli iz nje predmet, ob tem pa so uganjevali, za kaj se uporablja.

Med predmeti so bile igrače, priboljški, zložljiva posoda za vodo in hrano, šampon, knjižica za cepljenje, krtača, povodci, razstavna vrvica, škarje za striženje krempljev, prva pomoč za pse, diplome iz pasje šole, revija Kinolog, rozete s pasjih razstav, frizbi…

Kim je prikazala nekaj vaj ob glasbi. Učence je še posebej pritegnila hoja nazaj, vrtenje in vaja prosi, kjer se je nepremično postavila v položaj svizca. Za prikaze vaj sta bili psički seveda izdatno nagrajeni s priboljški.

Obisk je pomenil priložnost, da so se učenci tudi praktično učili pravilnega pristopa do psa in vedenja ob prisotnosti psa, ter opazovali pasjo govorico telesa. Ob koncu učne urice o psih je sledilo še fotografiranje na igrišču, nato pa so učenci pospremili psički do avtomobila in jima pomahali v slovo. Naslednje leto jih bosta gotovo spet obiskali!

Zapisala: Jana Čarman

 

 

Dostopnost