29. september – Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani
Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga bomo letos obeleževali že petič.
Izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih sistemov, hkrati pa lahko tudi negativno vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k zvišanju cen le-te.
Slovenija je sprejela Nacionalno strategijo o zmanjšanju izgub hrane v celotni prehranski verigi. Sem sodijo tudi vzgojno-izobraževalni zavodi, kjer odpadna in zavržena hrana nastaja predvsem zaradi neustreznih prehranskih navad in odnosa do hrane. Po uradnih podatkih nacionalnega Statističnega urada se največ hrane zavrže doma v gospodinjstvih.
Zato bomo v tekočem tednu posvetili omenjeni temi še več vsebin kot običajno.
Učenci bodo spremljali količino ostankov hrane po šolskih obrokih in se ob rezultatih v oddelčnih skupnostih posvetovali, kaj lahko skupaj in sami storimo na poti k cilju zmanjševanja odpadkov v šoli in doma.